IN MEMORIAM IGNACE BOSTEELS

Op 24 januari laatst overleed Ignace Bosteels, gedelegeerd Bestuurder van de Voedselbank West-Vlaanderen aan een slepende ziekte. Ignace is 75 jaar geworden.

Ignace kwam bij de Voedselbank West-Vlaanderen in 2003. Hij was toen 55 jaar en had kort ervoor bij Société Générale, een Franse bank, waar hij een gouden handdruk gekregen wegens herstructureringen in de banksector.

Als sportief man, wereldkampioen zeilen 420 geweest in 1967, vol energie en met een groot sociaal hart, was het voor hem vanzelfsprekend dat hij zich nog een aantal jaren dienstbaar wou maken voor de maatschappij.
Via zijn vriendenkring in de Lions Club kreeg hij de kans om zich in te werken bij de Voedselbank Kuurne, toen nog een bescheiden organisatie met een kleine ploeg vrijwilligers.

Zijn ervaring als leidinggevende in een Bank was zeer welgekomen om deze organisatie de 21° eeuw in te leiden. Enige tijd later vroeg hij zijn ex-collega Claudette Haverbeke om hem bij te staan in de verdere ontwikkeling van de Voedselbank in Kuurne.
Samen werden ze een oersterke tandem, die tot zijn laatste dag, een paar weken voor zijn overlijden, onze Voedselbank met vaste hand hebben geleid.

In 2014 werd Ignace aangesteld als Voorzitter van de Belgische Federatie van de Belgische Voedselbanken. Hij heeft zich van deze zware verantwoordelijkheid gekweten met een bijzondere gedrevenheid en inzet. Onder zijn voorzitterschap hebben de Voedselbanken een belangrijke omwenteling gekend zowel qua organisatie als qua strategische doelstelling. Zo was hij de drijvende kracht achter de oprichting van de Voedselplatformen en Foodsavers. Hij had hierbij maar één finaal doel voor ogen: het aanbod voor de minderbedeelden in onze Provincie verhogen.

We zullen ons allen Ignace blijven herinneren als een indrukwekkende persoonlijkheid. Als stem en vertegenwoordiger van de belangen van de minstbedeelden kon hij op zijn strepen staan en hield hij indien nodig geen blad voor de mond. Indien nodig maakte hij zijn standpunt hard en duidelijk zowel op de Raad van bestuur van de Belgische Federatie als in zijn contacten met lokale overheden.

Ignace was tegelijk een milde en zachte man; zijn beleid was altijd heel respectvol zowel voor de vrijwilligers van de Voedselbank in Kuurne als voor de vele vrijwilligers van de aangesloten verenigingen, altijd met in het achterhoofd het leven van de mensen in armoede een beetje draaglijker te maken.

We gaan Ignace erg missen, maar tegelijk zijn we er gerust op dat hij de Voedselbank achterlaat, klaar voor de toekomst.

Hierbij kan je het mooi eerbetoon lezen dat Claudette uitsprak op de begrafenis.

Het oorverdovend applaus dat volgde was het mooiste afscheid dat we hem konden geven.

Beste Christiane en familie en vrienden van Ignace

Ik spreek hier namens de medewerkers van Ignace binnen de Voedselbank West-Vlaanderen, dus als collega van Ignace.
Ignace IS de VBW, VBW is Ignace zijn 4e dochter.
Hij heeft in de loop der jaren de VBW uitgebouwd tot wat het vandaag is, een vrijwilligersorganisatie op professionele wijze georganiseerd.

In de loop der jaren is VBW geëvolueerd met nieuwe werkwijzen, denk maar aan de koude keten, de voedselplatformen Foodsavers. Allemaal ideeën en inzichten van Ignace…..

Ignace heeft ons de te volgen weg getoond, hij was onze leidraad, onze visie op de toekomst van VBW.
Velen van ons hebben jaren met Ignace samengewerkt, anderen recenter, maar allen zijn wij het er over eens: Ignace verdient het grootste respect voor wie hij was als mens en wat hij betekende voor VBW. Een mens met een gouden hart, in de eerste plaats altijd aan de anderen denken.

Toen Ignace ziek werd in 2022 waren wij allen erg geschrokken, maar hij kwam terug, zo goed zelfs dat wij soms vergaten dat hij ziek was.
Af en toe een terugval, maar hij kwam telkens terug.
Op onze laatste drink, vlak voor kerst, sprak hij nog bemoedigende woorden en vertelde hij hoe trots hij was op de groep. Hij zag zich nog enkele maanden het voorzitterschap waarnemen…..
Begin januari kwam dan het fatale nieuws dat geen behandeling meer mogelijk was. Toen al wisten wij, dat komt niet goed………..
Op bezoek bij hem thuis op 17 januari, Ignace was toen reeds heel zwak en had veel pijn, bespraken wij nog samen op zijn verzoek het dossier van de nieuwe camion. En tot verbazing van Christiane en ikzelf had hij nog alle bedragen in zijn hoofd. VBW tot het laatst….

Weet U wat Ignace mij zei toen ik vertrok die 17de januari : sorry dat ik u in de steek moet laten.
Daarom geldt hier slechts één woord: namelijk DANK U Ignace

Dank U namens de duizenden mensen die gebruik konden maken van de diensten van VBW en vooral DANK U namens uw vrienden van VBW.
Als eresaluut namens de medewerkers van VBW vraag ik U dan ook een warm en dankbaar applaus voor Ignace.

Dank U Ignace

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.