Daniëls verhaal: van dakloze naar ervaringsdeskundige

Hoe het voelt om op straat te leven? Dat kan Daniël je vertellen. Door een echtscheiding, een depressie en een worsteling met alcohol, verloor hij alles. “Op een dag stond ik gewoon voor een gesloten deur, het slot was veranderd. Daar sta je dan: alleen, zonder adres en zonder werk.” Toch gaf hij niet op. Vandaag werkt hij als ervaringsdeskundige bij Chez Nous asbl, een dagcentrum voor mensen in precaire leefsituaties en een vereniging waar armen het woord nemen. Het is een van onze voedselverdeelpunten in Brussel.

“Nadat we naar het platteland waren verhuisd en vier kinderen kregen, liep de relatie stuk. Ik verhuisde naar een studio in Aalst, waar ik vereenzaamde en in een depressie terechtkwam. Ik raakte aan de drank, verloor mijn job… en zo belandde ik op straat. Op een dag stond ik gewoon voor een gesloten deur, het slot was veranderd. Daar sta je dan. Omdat ik geen officieel adres meer had,  kon ik ook geen werk meer zoeken.”

Daniël trok terug naar Brussel en vond tijdelijk onderdak bij zijn moeder, maar na haar overlijden kwam hij definitief op straat te staan. “Ik heb een tijdlang gebedeld. Je valt compleet uit het systeem. Je bestaat eigenlijk niet meer.”

Een nieuw begin

Een onverwachte kans bood hoop: een schoenenverkoper vroeg hem om te helpen in de winkel en op markten. Hij voelde zich stilaan wat beter en raakte meer betrokken bij initiatieven voor daklozen. 

Zo hielp hij het Pispottenfestival organiseren, een actie voor meer openbare toiletten en douches in de stad, samen met vzw Bij Ons. Hij werd ook woordvoerder van het Anti Poverty Network (BAPN) , waar hij vandaag nog steeds Chez Nous vertegenwoordigt. Het was de start van een nieuwe koers in zijn leven, waarin hij zich vooral wil inzetten voor anderen.

Chez Nous: een veilige haven 

Sinds kort werkt Daniël als ervaringsdeskundige bij Chez Nous asbl. “Vijf dagen per week begin ik om 5u45 met de bakfiets om onverkochte voeding op te halen. Daarna help ik het ontbijt klaarzetten en beheer ik de stock. In de namiddag geef ik advies aan mensen in armoede, verwijs ik hen door naar de juiste instanties of geef ik vormingen over armoede. Daarnaast organiseer ik sociale wandelingen langs buurten waar veel daklozen leven, en laat ik de deelnemers kennismaken met de plekken waar deze mensen welkom zijn.”

Bij Chez Nous vinden mensen niet alleen een maaltijd of een koffie, maar ook een plek waar ze even kunnen rusten en zich welkom voelen. “Het is ongelooflijk hoe belangrijk deze plek is voor deze mensen”, zegt Daniël. “Voor velen is het de enige plek die als een ‘thuis’ voelt, waar ze niet worden beoordeeld. We geven hier ook advies en ondersteuning, zodat ze weten waar ze terechtkunnen, of het nu gaat om gezondheid, huisvesting of juridische hulp.”

Steun is broodnodig

Helaas wordt de vraag naar voedselhulp groter, terwijl het aanbod daalt. “De mensen geven minder door de opeenvolgende crisissen, en de nood stijgt. De voedselbanken doen hun uiterste best, maar we hebben altijd nog extra voorraad nodig. Die hopen we te krijgen van lokale leveranciers. We komen regelmatig middelen zoals koffie of kaas te kort,” vertelt Daniël. 

“Hier komen niet enkel mensen die doorverwezen worden door het OCMW, maar ook daklozen die nergens anders welkom zijn. Het is belangrijk dat ze een plek hebben waar ze zich even weer een mens kunnen voelen, waar ze geholpen kunnen worden om uit de ellende van de armoede te komen. Ik weet uit eerste hand hoe belangrijk dat is – en geloof me, het kan echt iedereen overkomen.”

Wil jij ook helpen? Werk mee als vrijwilliger of steun de Voedselbanken met een gift

Wens je meer te vernemen over de werking Bij Ons? Neem dan een kijkje op hun website: https://cheznousbijons.be/nl/ 

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.