Regionale Voedselbank Limburg

Net als voor alle andere regionale afdelingen was 2022 ook voor Voedselbank Limburg (VBL) een jaar om niet gauw te vergeten… Toch hadden ze ook iets te vieren! Dankzij een aanzienlijke investering van de Belgische Federatie van Voedselbanken konden ze vorige zomer eindelijk hun intrek nemen in een gloednieuw verdeelcentrum in Hasselt! 

Nieuwe locatie

Wie de nieuwe locatie aan de Ekkelgaarden bezoekt, merkt het meteen: dit is een absolute toplocatie die volledig matcht met de noden van de Voedselbank.  Een centrale en makkelijk bereikbare ligging, een groot en modern ingericht magazijn, praktische lokalen van waaruit ze alles kunnen coördineren én een ruime parkeerzone waar ze alles veilig kunnen laden en lossen. De verhuis zorgt er alvast voor dat de Voedselbank Limburg de ingezamelde voedingswaren nog efficiënter kan stockeren en verdelen.

Leuk weetje: Voedselbank Limburg mocht van de vorige eigenaar - het Amerikaanse bedrijf Harte Hanks - zomaar eventjes alle aanwezige bureaus, rekken en logistiek materieel (heftrucks, transpaletten …) gratis overnemen. Een mooi gebaar die we heel erg naar waarde schatten!

Win-win

De verhuizing was meteen ook het ideale moment om de logistieke werking en alle bijhorende procedures te optimaliseren. Zo kunnen de aangesloten lokale verenigingen nu elke weekdag langskomen om zich te bevoorraden, en niet alleen maar op woensdag. Ook voor de vele vrijwilligers van de Regionale Voedselbank maakt de verhuis een wereld van verschil: door de efficiënte organisatie kan de werklast beter gespreid worden, waardoor het nog aangenamer werken is. Kortom: een win-winsituatie voor alle partijen.

Indeling van de magazijnen

Met een totale oppervlakte van maar liefst 1.700 m2 is de nieuwe locatie een pak groter dan de vorige. De indeling is dan ook veel praktischer: zo is het magazijn nu opgedeeld in verschillende zones, waarin iedereen zijn of haar taak in de meest optimale omstandigheden kan uitvoeren. Verse voedingswaren en diepgevroren producten kunnen nu gestockeerd worden in de gloednieuwe koelstraat, die rechtstreeks verbonden is met de diepvriescel. Zo wordt het koudeverlies geminimaliseerd en kan het voedsel langer bewaard blijven.

Bewust duurzaam

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de nieuwe locatie is een bewuste keuze. Dit is niet alleen duurzaam, maar houdt de energiekost ook zo laag mogelijk. Door deze besparing komen er bijkomende middelen vrij om extra voedingswaren aan te kopen. Ook de plaatsing van energiezuinige warmtepompen staat op de planning.

Voedselbank Limburg geeft ook graag het goede voorbeeld bij het verkleinen van de afvalberg. Eén van de nieuwe maatregelen is dat verse voedingswaren door de aangesloten lokale verenigingen verplicht vervoerd moeten worden in afgesloten koelboxen. Resultaat: minder voedselbederf en minder afval. Het aanmeldsysteem, tenslotte, verzekert dat de aangesloten verenigingen op voorhand weten of de voedingswaren die ze nodig hebben aanwezig zijn. Dit bespaart hen tijdverlies, een onnodige verplaatsing en een dure tankbeurt.

 

terug naar overzicht

Hou je ervan om mensen te helpen? Ben je sociaal en meevoelend? Steek je graag de handen uit de mouwen en wil je net als wij honger en voedselverlies de wereld uit helpen? Laat dan zeker van je horen!

Ontdek de vacatures van de Regionale Voedselbanken

Van logistiek en bevoorrading tot administratie en communicatie: de Regionale Voedselbanken zijn steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Kan je je minstens 1 dag per week vrijmaken? Van harte welkom!

Word vrijwilliger bij een vereniging in je buurt

De Voedselbanken tellen meer dan 600 lokale aangesloten verenigingen. Zij bezorgen het ingezamelde voedsel gratis aan mensen in nood, en bieden hun daarbij ook een luisterend oor. Help je mee? 

 

 

Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een verschil. Wist je dat je met 25 euro maar liefst 174 maaltijden op tafel brengt?

EENMALIGE GIFT

Voor elke gift van 40 euro of meer ontvang je een fiscaal voordeel van 45%. Een  gift van 40 euro kost je dus maar 22 euro.

MAANDELIJKSE GIFT

Met periodieke steun bereiken we samen een groter doel.

LEGATEN

Met een legaat beteken je ook na je levenseinde veel voor mensen in nood.

START ZELF EEN FONDSENWERVINGSACTIE VIA FACEBOOK

Jouw fondsenwervingsactie geeft kwetsbare mensen een duwtje in de rug.